torstai 8. elokuuta 2019

Om läget för bilddatabasen

Den största delen av bilderna som ännu inte bearbetats har uppkommit under den kroniska bristen på diskutrymme på den gamla servern. Det första serverbytet misslyckades på grund av inkompatibilitet mellan de olika versionerna och hela processen fick göras om från början. Servrar med tillräckligt diskutrymme kom inte in i tjänsteleverantörens urval förrän i slutet av 2018.

Den stora datamängden (10 TB) flyttas inte på nya servrar i ett ögonblick och det tar i alla fall tid att bearbeta. Konverteringar kunde inte lagras. Materialet på den gamla servern har nu överförts i sin helhet och man kan börja ta itu med det som anhopats.

Det har ställts frågor till föreningen om när nytt material är att vänta i bilddatabasen. Bildkonvertering pågår ständigt och mer material till bilddatabasen är på kommande. På grund av konverteringens karaktär och arbetsfaser dyker dessa inte upp i bilddatabasen dagligen. Vanligtvis bearbetas bilderna i grupper av ort / boktyp, till exempel alla gruppens kommunionböcker samtidigt, och sedan längder av födda, vigda och döda samt andra böcker. Beroende på församlingens/ortens storlek och böckernas antal kan dessa förarbeten ta flera dagar under vilka inget nytt kommer att synas. Sedan dyker det upp dussintals böcker (med tusentals, till och med tiotusentals bilder).

Under sensommaren och hösten kommer även annat material, till exempel domsagor, polisinrättningar och skolor, samt matriklar, utöver kyrkoböcker. De flesta av bilderna från församlingarna är sådana som redan finns i bilddatabasen men har nu nyfotograferats ur originalhandlingar. En mer exakt publiceringstidtabell finns vid slutet av augusti.


Med vänliga hälsningar,
FSHF:s styrelse