keskiviikko 7. elokuuta 2019

Kuvatietokannan tilanteesta

Suuri osa toistaiseksi vielä käsittelemättä jääneistä kuvista on kertynyt vanhan palvelimen kroonisen levytilapulan aikana. Ensimmäinen palvelinvaihto kaatui eri versioiden yhteensopimattomuuteen ja koko prosessi jouduttiin suunnittelemaan uusiksi. Levytilan puolesta riittävät palvelimet tulivat palvelutarjoajan valikoimiin vasta loppuvuodesta 2018. 

Kymmenen teran aineisto ei siirry uusille palvelimille hetkessä ja joka tapauksessa niiden käsittely vie aikaa. Muuntoja ei voitu tehdä varastoon. Vanhalla palvelimella ollut aineisto on nyt kokonaisuudessaan siirretty ja suman purkaminen voi alkaa.

Yhdistykseltämme on kyselty uuden aineiston tulosta kuvatietokantaan. Kuvamuuntoja on käynnissä koko ajan, ja lisää aineistoa on tulossa kuvatietokantaan. Muuntojen luonteesta ja työvaiheista johtuen johtuen niitä ei välttämättä tule kuvatietokantaan päivittäin. Yleensä kuvat käsitellään paikkakunta/kirjatyyppi-ryhmissä, esimerkiksi kaikki paikkakunnan rippikirjat kerralla, sitten syntyneet, vihityt, kuolleet, sitten muut kirjat. Paikkakunnan koosta ja kirjojen määrästä riippuen näissä esitöissä saattaa mennä useampi päivä, jonka aikana mitään näkyvää ei tapahdu. Sitten esiin tulee yhtenä ryppäänä useampi kymmenen kirjaa (tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia kuvia).

Loppukesän ja syksyn aikana on tulossa seurakuntien aineiston ohella myös muuta aineistoa, esimerkiksi tuomiokuntien, poliisilaitosten ja koulujen aineistoa sekä matrikkeleita. Huomioitavaa on, että suurin osa seurakuntien kuvista on jo kannassa olevaan aineistoa, joka on nyt kuvattu uudelleen alkuperäislähteestä. Julkaisuaikataulua täsmennetään elokuun loppuun mennessä.


Ystävällisin terveisin,
SSHY:n hallitus